Fiskeri fra båd – for nybegynderen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

Når du skal forsøge dig med fiskeri fra båd de første gange, er der flere ting, du skal have tjek på. Er du vant til at fiske lidt i den lokale sø eller den gennemstrømmende å? Og har du prøvet ar kastefiske lidt fra kysten efter hornfisk i forårsmånederne? Så kan det at fiske fra en båd være et nyt spændende kapitel i din fiskekarriere.

Du kan enten vælge at investere i egen småbåd til fiskeri eller at tage med en fiskekutter fra den lokale havn. Hvis du vælger at investere i egen småbåd, kan du selv vælge, hvor båden skal være opsat. Herimod må man som lystfisker indordne sig kutterens regler. Til gengæld ved skipperen på en kutter ofte, hvor fiskene befinder sig. Det kan være en stor hjælp for dig, da du ikke behøver at bruge tid og ressourcer på at støve fiskene på ekkoloddet.
I denne artikel tages der udgangspunkt i, at det er nye havfiskere, der hovedsagligt fisker efter arter som torsk, diverse fladfisk, sej, lange, makrel, sild og hornfisk fra en båd.

Båden

Inden du kan komme på havet for at fange fiskene, skal du have en båd. Hvis du selv vil investere i en båd, anbefaler vi, at du ser dig om på forskellige brugtmarkeder efter gode både, der før har været brugt til dette formål. Du kan finde en masse gode eksempler på gode både på de to store brugt-salgssider herhjemme – dba.dk og guloggratis.dk.

Før du beslutter dig for, hvilken båd du skal købe, kan det være en god idé at få inputs fra andre. I den forbindelse kan du eksempelvis læse om andre folks erfaringer på sider som j-s-k.dk eller smaabaadsklub.dk.

Hvis du ikke selv vil investere i båden, men i stedet ud at fiske med en kutter, kan du google den nærmeste havneby og fiskekutter. Her kommer der med garanti nogle forskellige forslag op, som du så kan forsøge dig frem med.

Udstyret

Når du som nybegynder bevæger dig ud på havet for at fange fisk, skal der forskelligt fiskegrej til. Først og fremmest skal du have en fiskestang. Her findes der overordnet to typer stænger, der kan bruges på havet: En havstang/pirkestang og en spinnestang/kastestang. Sidstnævnte er bedst kendt som den type fiskestang, der bliver brugt til at fange hornfisk ved kysterne om foråret. Jeg vil plædere, at man anskaffer sig begge stænger. Det skyldes, at der både kan være tidspunkter, hvor at man vil kastefiske og tidspunkter, hvor havstangen være at foretrække.

På begge stænger skal der et hjul til. På havstangen påmonterer man et havhjul/multihjul og på spinnestangen påmonterer man et fastspolehjul. Dertil skal der købes endegrej. Hovedreglen er, at man til torsk bruger en pirk (gerne med torskeforfang over). Det skyldes, at chancen for dobbelthug helt klart er til stede på sådanne bådture. Til fladfisk – der er en af de andre fisk, der generelt fiskes efter på havture – bruger man gerne et fladfiskeforfang eller bundforfang med agn på krogene.
Jeg foretrækker personligt at bruge børsteorme eller sandorme, men mange har også held med skalrejer eller kunstig agn på krogene.

Fisketyper

Der fiskes gerne efter makreller på havet fra juni-oktober. Hertil bruges der generelt to metoder. Der kan bruges et makrelforfang med vægtbelastning under samt en mindre pirk. Makrelforfanget indeholder gerne 3+ kroge, og her er der også god chance for dobbelt-, trippelhug osv. Mange har også held med at bruge sildeforfanget til makreller, der – som ordet antyder – bruges på samme måde, hvis man skal fange sild.
Medefiskeri efter makreller er også en spændende metode at fange makreller på. Her kan der med fordel bruges en spinnestang, der gør det nemt at kaste flådet ud. Her anskaffes gerne et makrelflåd og et flådstop, så du kan styre hvilken dybde du fisker på.

Fisker du efter hornfisk fra båd, gøres det oftest også med en spinnestang. Her kastes der med blink eller med flåd og agn som ved ovennævnte makreller. Til begge har sildestrimler vist sig at være glimrende agn.

Lange og sej fiskes gerne ligesom torsken. Her kan der også bruges et makrelforfang, hvis man ønsker at gå en krogstørrelse ned på sit forfang.
Fremadrettet kan trollingfiskeri efter laks være et mål. Hertil skal man dog have en god, stabil og sikker småbåd, der skal længere ud på havet.
Til de mange tips og tricks i denne artikel er der til sidst blot at sige: Knæk og bræk – og pas på! For er man først på havet nogle gange, bliver man helt sikkert bidt af det!

Alt grejet nævnt i artiklen kan købes online hos: http://fiskpaakrogen.dk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Fiskeri fra båd - for nybegynderen, 3.8 out of 5 based on 4 ratings
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!