Guide – det skal du tænke på når du køber kat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Katte er sociale dyr

Før du køber dig en kat skal du huske at overveje om du har tiden til det. De er ikke så krævende som f.eks. en hund, men det er et socialt dyr der kræver regelmæssighed og selskab. Så overvej om du kommer hjem hver dag og kan passe den, eller om du de dage, hvor det ikke kan lade sig gøre har naboer eller venner der vil passe den. Det kan også være en løsning at anskaffe sig to, så de har hinanden, når du ikke er hjemme.

Ude eller inde?

Katte er jægere og vandt til at være på jagt efter mus hver eneste dag. De jager naturligt 20-30 gange om dagen, så hvis du vælger at din kat skal være en inde hele tiden, så er det vigtigt at du stimulerer den på anden vis. I modsætning til en hund der skal luftes dagligt, kan de sagtens stimuleres indendøre, men det kræver mere arbejde. Hvis du vælger at din kat skal ud hver dag, så skal du også huske at overveje forholdet til naboens katte og hunde mm. Du skal også huske at overveje at du med en udekat også løber en risiko for at katten kan blive kørt over eller på anden hvis komme til skade. En alternativ løsning kan være et bur eller løbegård, som din kat kan gå ud i gennem en kattelem.

Bor du til leje?

Hvis du bor til leje, så husk at tjekke din lejekontrakt om du må have husdyr. Det samme gælder husreglerne i din ejer eller andelsforening.

Dine naboer

Naboerne er også en vigtig ting at overveje, hvis du skal have en kat der kommer ud. Din kat vil næppe holde sig inde på din grund, så husk at overveje hvordan dine naboer har det med katte. Det er dit ansvar at katten ikke forvolder skade på andres ejendom eller generer dine naboer.

Udgifterne

Katte er et af de billigere husdyr både i anskaffelse og løbende udgifter, men husk at anskaffelsen ofte er klart det billigste. Ofte kan du få en huskat ganske gratis, men udgifterne løber hurtigt op! Den skal vaccineres, måske neutraliseres, øremærkes eller chipmærkes og du kan også være uheldig at den bliver syg. Du skal regne med i startudgifter at bruge ca. 2-3.000 kr. Derudover skal du huske at der altid kan komme uforudsete udgifter, så lad altid være med at købe en et andet husdyr, hvis du har en presset økonomi. Du skal også overveje om katten skal forsikres, hvilket i såfald kan koste omkring 500-1000 kr. ekstra om året.

Den skal også have mad hver dag, så regn med en udgift på 2-6 kr. pr. dag i udgifter til foder og kattegrus.

Skal den neutraliseres?

Hvis du køber en hunkat, skal du huske at overveje om du ønsker at få killinger. Hvis ikke du gør det, så skal du enten give den p-piller eller få den steriliseret. P-piller til katte kan være svære at håndtere, så en sterilisering er klart at foretrække. Det koster ca. 1.500 kr. hos dyrelægen at få katten steriliseret. Hvis det er en hankat, så skal du huske at hvis den ikke bliver steriliseret, så er der en risiko for at den i perioder vil tisse rundt omkring for at markere sit område, samt at den kan finde på at strejfe i længere perioder. Som oftest vil en strejfende kat vende tilbage igen på et tidspunkt, men den kan være væk i lang tid.

Køb kun en sund og rask kat

Mange køber eller tager imod et husdyr af melidenhed. En kat der har været misrøgtet bliver sjældent et godt kæledyr. Oftest vil den være bedst stillet ved at komme til kattens værn eller lignende, der så kan give den dyrelægehjælp og tage stilling til om den skal aflives.

Racekat eller huskat

Reglerne for racekatte er således at de skal have dokumenteret mindst fire generationer bag sig. Ved at sætte sig ind i de enkelte racer, kan man vælge en race med et temperament, krav til pelspleje osv. som passer til en.

Omvendt ved man sjældent helt hvad man får med en huskat. Det kan være et roligt dyr eller en temperamentsfuld kat. Ofte vil man dog kunne få en ide om det, ved at kigge på moderens temperatment.

Held og lykke med at købe kat!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Guide - det skal du tænke på når du køber kat, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!