Guide til køb af barnevogn

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Skal du købe ny barnevogn?Der er mange hensyn at tage når der skal vælges barnevogn, her er nogle tips til hvilke overvejelser det kan være godt at gøre sig.

Først kan det være en god ide at overveje om det er en barnevogn, en klapvogn eller en kombivogn der bedst opfylder behovet. Er pladsen til vognparken knap eller tillader økonomien ikke flere dyre vogne, kan det være en fordel at købe en kombivogn eller klapvogn frem for en barnevogn. Barnevogne giver dog en bedre arbejdshøjde for dig når barnet puttes, trøstes eller op efter en lur, og i modsætning til klapvognen giver den en vis beskyttelse mod vind og vejr. For det helt lille barn kræver klapvognen desuden enten lift eller en form for sovepose da vognen ikke er udstyret med isolering nedefra og madras. Kombivognen er som oftest kortere end barnevognen og kan derfor kun bruges i ”barnevognsformen” af det helt lille barn.

Størrelsen

Barnevogne fås med forskellige liggemål fra de helt korte, som kun er beregnet på at baby skal kunne sove i den det første års tid, op til de lange modeller, som tillader barnet at sove sin middagslur i barnevognen helt op i treårs alderen. Behovet er naturligvis individuelt og passer det bedre ind i familiens dag og boligforhold at sove middagslur inden døre i sengen er der ingen grund til at bakse rundt med en stor vogn.

Skal barnet sove ude året rundt

Er det hensigten at barnet skal tage dagens lure ude i barnevognen uanset årstiden, kan det være en god ide at vælge en velisoleret vogn. Dette er dog ikke det springende punkt da uldtæpper og aviser under madrassen kan gøre meget. Til gengæld kan det være en fordel med en vogn der giver mulighed for udluftning i varmt vejr, da små børn kan have svært ved at komme af med overskydende varme. Samtidig er det værd at lægge mærke til om kalechen kan skygge godt nok for solen. I Danmark kommer man nemt ud for en stærk lavt hængende sol, og det kan derfor være en fordel med en ekstra ”kasket” på kalechen så barnet ikke skal bures inde bag stofbleer. En ekstra stor solskygge kan eventuelt monteres på kalechen efterfølgende.

Skal barnevognen med i bilen

Skal barnevognen kunne være i bagagerummet på en bil, kan det være en fordel at tage bilen med ud til en forhandler og prøve at pakke vognen sammen. Der er stor forskel på hvilke vogne, der passer bedst i de forskellige biler og da barnevognspakning for de flestes vedkommende er en jævnligt tilbagevendende begivenhed, er det er god ide at vælge en vogn som rimelig nemt kan lægges bag i bilen. Det er i denne forbindelse vigtigt at overveje hvor mange dele man er villig til at skille barnevognen i, hver gang den skal pakkes, samt om der skal være plads til en stor oppakning udover vognen.

Hjulene

Barnevogne fås både med og uden svingbare forhjul. Er behovet for gåture i skoven, på stranden og andre mindre fremkommelige steder til stede, bør svingbare forhjul fravælges. Disse ikke er terrængående, heller ikke selvom de låses i ligeud positionen. Er der til gengæld kun behov for at køre med barnevognen i byen kan barnevogne med svingbare forhjul have en fordel da de er nemmere at manøvrere rundt mellem mange mennesker, varehylder og i bussen eller toget. Det er dog en smagssag om man overhovedet bryder sig om at køre med svingbare forhjul og det kan derfor være en god ide at afprøve det før køb.

Vælges en vogn uden svingbare forhjul er der endnu en overvejelse at gøre sig; lufthjul eller med faste dæk. Lufthjul giver en god affjedring, men risikoen for punktering er stor, det kan derfor være en god ide med lappegrej eller et ekstra hjul i vognen hvis valget falder på lufthjul.

Styret

Det kan være en fordel at vælge en vogn med justerbart styr hvis højdeforskellen på de der skal køre vognen er stor. Vognen bliver brugt i mange timer i løbet af de første par år, så det er vigtigt at have en god arbejdsstilling for alle brugere af vognen. Overvej samtidig om styret er udstyret med en belægning så styret ikke føles iskoldt om vinteren og brandvarmt om sommeren.

Søskende

Er der behov for at søskende, nu eller senere, skal kunne sidde på vognen eller stå på et søskendebræt er det er god ide at tjekke om dette er muligt. Ikke alle vogne er bygget til at bære et søskendesæde og monteres dette alligevel kan sikkerheden ikke garanteres samtidig med at det oftest vil få vognens stel til at hænge. På de fleste vogne kan et søskendebræt monteres, men det er værd at overveje hvor lange ture det drejer sig om samt fra hvilken alder man forventer barnet kan stå der.

Synlighed i mørket

Ikke alle vogne er udstyret med tilstrækkelige reflekser, det kan derfor være en god ide at opgradere med ekstra reflekser og eventuelt et par diodelygter. Det er trodsalt vognen der kommer forrest ud på vejen, så den skal helst ses af alle trafikanter.

Ud over disse punkter er der naturligvis mange andre valg at træffe omkring pris, kvalitet, design osv. Men disse valg træffes bedst ved at se sig om og få en fornemmelse af fordele og ulemper ved de forskellige vogne, enten online eller i en fysisk butik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Guide til køb af barnevogn, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

No comments yet... Be the first to leave a reply!